top of page

Samenwerking tussen Finance en Procurement voor Effectieve CSRD Compliance

Bijgewerkt op: 27 mrt

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) stelt nieuwe en veeleisende eisen aan organisaties om hun prestaties op het gebied van milieu, maatschappij, en governance (ESG) transparant te rapporteren. Het voldoen aan deze nieuwe rapportage vereisten is niet alleen de taak van Finance– het vereist samenwerking en een gecoördineerde inspanning van zowel Finance als Procurement. Door gedeelde begrippen op te bouwen en dezelfde definities te hanteren voor de CSRD disclosure kunnen de data en processen worden geintegreerd tussen Finance en Procurement bij het omzetten van de CSRD compliance in een waardevolle strategie.

Hieronder verkennen we de belangrijkste gebieden waarop Finance en Procurement moeten samenwerken om effectief te voldoen aan de CSRD en de bijbehorende Europese duurzaamheidsrapportage standaarden (ESRS).


1. Creëer een Gezamenlijk Begrip en Gezamenlijke Definities van de CSRD De basis van effectieve ESG-rapportage is begrijpen wat je moet rapporteren – en waarom. De CSRD-regelgeving en ESRS-richtlijnen vereisen diepgaande inzichten in duurzaamheidseffecten binnen alle bedrijfsprocessen, inclusief procurement en de toeleveringsketen. Wanneer Finance en Procurement teams samenwerken, kunnen ze:

  • De specifieke rapportage maatstaven identificeren die relevant zijn voor de activiteiten en toeleveringsketen van het bedrijf.

  • Afspraken maken over hoe deze maatstaven gemeten, gevolgd, en geaudit zullen worden.

  • Zorgen dat zowel financiële als niet-financiële data consistent en nauwkeurig worden verzameld met internal controls en monitoring.

Kortom, een gemeenschappelijke taal over wat CSRD compliance inhoudt voorkomt verwarring en vormt de basis voor effectieve, transparante CSRD rapportage.


2. Integreer ESG-data in Financiële en Procurementsystemen Een betrouwbare CSRD rapportage vereist integratie van financiële en Procurementsystemen. Procurement beschikt vaak over waardevolle informatie voor de CSRD rapportage, zoals gegevens over leveranciersemissies, herkomst van grondstoffen en sociale naleving voor werknemers in de supply chain.

  • Geconsolideerde datastromen: Integreer leveranciersgegevens in het financiële rapportagesysteem om één enkele bron van data voor de CSRD rapportage te creëren.

  • Geautomatiseerde data verzameling: Gebruik technologische platforms om data automatisch te verzamelen, wat handmatige fouten vermindert en de betrouwbaarheid verhoogt.

  • Cross-functionele analyses: Laat Finance en Procurement de data voor de CSRD rapportage gezamenlijk analyseren om strategische beslissingen te ondersteunen op het gebied van risicobeheer en CSRD compliance.

Wanneer CSRD informatie verspreid is over verschillende silo’s (vaak ook nog gepaard gaande met verschillende definities van de data), wordt het lastig om een accuraat, tijdig, adequaat en betrouwbare CSRD rapportage op te stellen, die ook kan voldoen aan de audit van de accountant (under limited assurance). Daarentegen vormt een goed geïntegreerd systeem de basis voor robuuste, transparante CSRD rapportages, die voldoen aan CSRD compliance en de verwachtingen van stakeholders.


3. Zorg voor Datakwaliteit en Assurance

Nauwkeurige data zijn onmisbaar voor CSRD compliance. Om aan de eisen van de richtlijn te voldoen, moeten finance en Procurement samenwerken aan het auditen en valideren van de data. Dit brengt met zich mee:

  • Standaardprocessen vaststellen: Definieer duidelijke procedures voor data verzameling, verificatie, en rapportage om consistentie en traceerbaarheid te waarborgen.

  • Gebruik interne en externe audits: Regelmatige interne controles, aangevuld met externe audits, helpen de betrouwbaarheid en volledigheid van de data te realiseren.

  • Investeer in opleiding: Voorzie teams van de kennis om mogelijke inconsistenties of afwijkingen in data te signaleren.

Het resultaat is een sterk data en internal control proces voor de CSRD compliance en het vertrouwen van stakeholders in de kwaliteit van de CSRD rapportage.


4. Zet Technologie en Innovatie in voor ESG-databeheer Technologie is de motor van moderne CSRD rapportage. Voor zowel Finance als Procurement kunnen digitale oplossingen de effectiviteit en de efficiency van de CSRD rapportage verhogen:


  • Data automatisch verzamelen uit verschillende bronnen, waaronder van leveranciers en interne systemen.

  • Real-time analyses bieden om trends te herkennen, risico’s te voorspellen en voortgang te meten ten opzichte van de in de CSRD rapportage geformuleerde targets.

  • Rapportage vergemakkelijken door het genereren van standaarden-conforme disclosures, met minimale handmatige inspanning.


Met de juiste software tools krijgen organisaties gedetailleerd inzicht in hun CSRD data en kunnen ze hun strategie sneller bijsturen bij veranderende regelgeving of marktomstandigheden.


5. Betrek Leveranciers bij CSRD initiatieven Een groot deel van de voor de CSRD benodigde informatie komt uit de toeleveringsketen van de organisatie. Procurement teams hebben daarom een unieke kans om gezamenlijk met Finance hieraan invulling te geven gericht op waarde creatie voor de onderneming.

  • Vereiste CSRD-informatie criteria opnemen: Benodigde CSRD maatstaven integreren in Procurement contracten, zoals CO2-reductie, eerlijke arbeidsvoorwaarden of afvalbeheer.

  • Incentives bieden: Financiële prikkels geven aan leveranciers die de gestelde CSRD targets overtreffen, wat hen motiveert om CSRD serieus te nemen en zich ook te richten op het gezamenlijk problemen oplossen.

  • Samen innoveren: Samenwerken met leveranciers aan innovatieve producten of processen die grondstoffen- en emissiereductie stimuleren, wat leidt tot gedeelde waarde en een concurrentievoordeel.


Door leveranciers actief te betrekken, versterken organisaties hun relaties, verlagen ze ketenrisico’s en vergroten ze de betrouwbaarheid van hun rapportages.


6. Integreer Duurzaamheid in Financiële en Procurement strategieën CSRD compliance draait niet alleen om risicobeheersing – het biedt ook kansen. Finance en Procurement kunnen samen waarde op lange termijn creëren door:

  • CSRD criteria mee te nemen in budgettering en business cases: Investeringen toewijzen aan technologieën en processen die op termijn uitstoot of afval reduceren.

  • Beleggingsbeslissingen afstemmen op CSRD criteria: Projecten toetsen op zowel financieel rendement als CSRD impact, zowel qua risico’s als opportunities.

  • Procurement Beleid: Voorrang geven aan leveranciers die de CSRD criteria van de organisatie delen en goed scoren op ESG-criteria, alsmede engagement met leveranciers die de intentie hebben om hieraan te gaan voldoen.


Door op een gebalanceerde wijze de financiële en CSRD criteria centraal te stellen in financiële en Procurement strategieën, wordt het geen extra verplichting maar een drijvende kracht voor business succes, veerkracht en waarde creatie voor de onderneming, op de korte en lange termijn.


De Strategische Impact van Samenwerking Wanneer Finance en Procurement goed samenwerken, ontstaat er een krachtige synergie die verder gaat dan enkel naleving. Samen kunnen Finance en Procurement:

  • Hulpbronnen optimaal inzetten: Finance zorgt voor verantwoorde investeringen in lijn met CSRD compliance, terwijl Procurement sterke partnerschappen kan opbouwen met de mogelijkheden van versterking van de positie van de onderneming en engagement met leveranciers voor gezamenlijke probleemoplossing en verbeteringen voor de CSRD vereisten in de supply chain van de organisatie.

  • De reputatie versterken: Een transparante en betrouwbare CSRD rapportage wekt vertrouwen bij klanten, investeerders, en overige stakeholders, wat de merkwaarde beschermt en verhoogt.

  • Innovatie stimuleren: Samenwerking opent de deur naar creatieve oplossingen om via innovatie meerwaarde voor de onderneming en voor zijn suppliers in de keten te verhogen, milieu-impact te verminderen en maatschappelijke meerwaarde te creëren.


Kortom, door samenwerking tussen Finance en Procurement voor de CSRD compliance rond gedeelde CSRD targets en data verzameling, kunnen organisaties regelgeving ombuigen tot strategisch voordeel – met voordelen voor zowel het bedrijfsresultaat als de maatschappij.

Conclusie

De CSRD verandert de manier waarop organisaties naar duurzaamheid kijken. De CSRD vraagt om meer transparantie, nauwkeurigheid, en betrouwbaarheid in de CSRD rapportages. De betrouwbaarheid van de CSRD rapportages wordt versterkt door de externe audit van de accountant. De accountant voert de audit uit op de CSRD rapportage als onderdeel van het management verslag in het jaarverslag (op basis van limited assusrance). Door eenduidig begrip en definities bij Finance en Procurement te creëren van de vereisten, data, alsmede informatie, en systemen te integreren en leveranciers te betrekken bij de CSRD keten-vereisten, en ook CSRD vereisten in te bedden in financiële- en inkoopbeslissingen, kunnen bedrijven betere prestaties leveren en duurzame impact realiseren en risico’s verminderen.

Voor Finance en Procurement is dit hét moment om traditionele werkwijzen te herdefiniëren, te optimaliseren, te innoveren, en te digitaliseren. Samenwerking maakt robuust CSRD-databeheer, strategische afstemming, en verantwoord ondernemerschap mogelijk – wat stakeholders mogen verwachten. Uiteindelijk vormt de afstemming tussen Finance en Procurement niet alleen de sleutel tot CSRD-naleving, maar ook tot duurzame waardecreatie voor het bedrijf én de planeet.


Bronnen

Brinen & Associates on Understanding the Different Types of Business Purchase Agreements

Contract Logix, LLC. About the Components of an Ideal Purchase Agreement Contract

Finance.ec.europa, Corporate sustainability reporting - Finance - European Commission

FM.nl 19 maart 2025                                                                                                     .

Pexapark.com with CSRD set to reshape corporate procurement strategies for 2025 and onwards

S2PMore.com on CSRD will require organizations to report on their sustainability performance.

Société Générale, The Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) at a glance

 Business.gov.nl on CSRD: Sustainability reports mandatory for large companies

 
 
 

Comments


bottom of page